Zucht, het is het meer dan waard!

Het onderwerp waar alle moeders een mening over hebben. De vraag die je al tijdens je zwangerschap krijgt. Borstvoeding of flesvoeding? Ik wil bij voorbaat zeggen dat ik iedereen zijn keuze respecteer.

Tijdens mijn zwangerschap twijfelde ik over veel dingen, vrijwel alles. Maar één ding wist ik zeker ik zou hoe dan ook borstvoeding geven. Toen ik wist dat ik zwanger was ben ik een facebook pagina tegen gekomen van de Islamitishe borstvoedings organisatie Halimah. Hier kwamen dagelijks wetenschappelijke feiten voorbij, waardoor ik het helemaal zeker wist. Ik zou er alles aan doen om mijn kind in het begin borstvoeding te kunnen geven! Kunstvoeding is dan ook het enige onderwerp waar ik mij niet in heb verdiept tijdens de zwangerschap. In mijn hoofd moest en zou borstvoeding gewoon lukken.

Borstvoeding daar ben ik zelf mee opgegroeid, vrijwel iedereen in mijn familie heeft borstvoeding gehad of gegeven. Mijn moeder heeft mij 1,5 jaar borstvoeding gegeven. Ik had zo wat goede tips en adviezen vanuit mijn familie samen gebundeld tot een vast ritueel;

anijsblokjes borstvoedingIn de laatste weken van mijn zwangerschap masseerde ik mijn borsten onder de warme douche en smeerde ik mijn tepels in met Purelan. Dit deed ik preventief tegen eventuele kloven.

Iedere dag at ik 1 handje vol cashewnoten, dit zou de melkproductie bevorderen. In de laatste twee weken van mijn zwangerschap begon ik structureel borstvoedings thee te drinken van Mandela of af en toe warme melk met een blokje Anijs. 

Toen Lina geboren werd hebben ze haar meteen aan mijn borst gelegd, zoals gewenst. 

Dit lukte op de dag van de bevalling niet, ik was gewoon weg te moe. Lina werd toen bijgevoed doormiddel van een bekertje. 

Omdat wij islamitisch zijn is het gebruikelijk, om een pasgeboren baby te verwelkomen (Tahniek). Tijdens dit ritueel wordt er een klein stukje fijngekauwde dadel op haar gehemelte gesmeerd. Men zegt onder andere dat dit ook helpt bij de zuigreflex van de baby.

tahniek

Ik had kunnen bij slapen en die avond lukte het geven van borstvoeding vrij wel meteen. 

Borstvoeding geven ervaar ik als iets magisch, het is zo mooi om te zien hoe wij samen kunnen genieten van deze intieme momentjes op de dag. Hoe bijzonder het is om haar steeds te zien groeien in lengte en gewicht en dat door de melk die ik haar geef.  Elk bezoek aan de consultatie bureau was ik weer super trots en dankbaar dat zij dankzij mijn moedermelk gegroeid was en ik haar eventueel direct na een prik gerust kon stellen. 

Ondanks dat het mij vrijwel direct makkelijk afging waren er ook momenten dat ik er echt doorheen zat. Dat mijn doorzettings vermogen en geduld echt op de proef werd gesteld. Dan heb ik het voornamelijk over de eerste weken, dit wanneer de baby bijna de hele dag gevoed moet worden. Je niks anders doet dan voeden en kolven. Ik dacht echt dat er geen eind aan kwam, ik heb vriendinnen van mij gestalkt met de vraag of het echt minder zou gaan worden. En dat werd het gelukkig na de eerste maand. Ik snap daarom heel goed als moeders in deze periode overstappen naar flesvoeding, want je voelt je werkelijk een melk koe! Totaal niks vrouwelijks aan en alles staat in het teken van melk produceren en geven.

 

Lina wilt sinds haar geboorte ook geen speen, zo hebben wij dus ook momenten gekend dat zij mijn tepel als speen gebruikte, jeejtje waar was ik aan begonnen dacht ik. Ik kan heel goed begrijpen dat er moeders de voordelen inzien van flesvoeding want er zijn genoeg minder leuke dingen aan het borstvoeding geven zoals;

Zeg maar dag tegen BH loos slapen, ja tenzij je wakker wilt worden in een nat bed. Owww en wat kon ik voorheen toch genieten van BH loos rondlopen in een oversized t-shirt. 

Wat dacht je van mooie strakke shirtjes en jurkjes dragen. Je moet echt goed van te voren bedenken wat je aandoet, zodat waar je ook bent je makkelijk jou borst eruit kan halen voor de kleine, dus Hallo wijde bloesjes.

Ow en wat kan ik me schamen als ik melkvlekken door mijn shirt heen komen, ik kan me nog heel goed herinneren dat ik mijn nichtje om maandverband vroeg om in mijn BH te stoppen omdat ik geen nieuwe voedingpads bij me had.

Aangezien ik Lina op verzoek borstvoeding geef, kan ik het soms qua tijd zó goed mogelijk inplannen. Maar wanneer prinses de tiet wilt, dan moet je tiet geven. Zo heb ik haar soms moeten voeden op de meest bizarre plekken.

Lina bewijst ook echt dat borstvnachtvoedingoedings baby’s minder snel doorslapen. Ik sta sinds haar geboorte nog iedere nacht op om te voeden. . 

Owww en dan niet te beginnen over de toeschietreflex, een prikkelend gevoel die je ervaart wanneer de melkklieren zich samen trekken wanneer al het melk naar de tepel wordt geleid. Dit was in de eerste week een hel, nu heb ik er af en toe nog een beetje last van maar ervaar het niet meer als pijn.

 

Maar ik vindt het fijn dat ik weet dat Lina de beste voeding binnen krijgt. Ik haar voeding altijd bij me heb op de juiste temperatuur. Ik haar hierdoor direct kan gerust stellen in sommige situaties, waar en wanneer dan ook. Laat staan wat voor gezondheids voordelen het met zich mee brengt voor zowel haar als mij. 

Ik moet zeggen het is het allemaal meer dan waard en hoe ouder ze wordt hoe makkelijker het gaat en hoe meer de minder leuke dingen afnemen.

De nadelen wegen voor mij niet op tegen de voordelen. Ik geef nu al 8 maanden borstvoeding en mijn vriendinnen hadden dus gelijk, alle lasten zoals hier boven genoemd zijn al verdwenen of vele mate minder! 

 

 

Wat vinden jullie de voor en nadelen van het geven van borst of flesvoeding? Ik ben benieuwd naar jullie reactie.

liefs sabbs

Misschien vind je dit artikel ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.