Hmmm Bevallingsplan misschien toch wel belangrijk!?

bevallingsplan

Afgelopen week had ik wederom een afspraak bij mijn verloskundige. De vraag werd toen gesteld of ik een bevallingsplan had en deze zou willen doornemen.

Nu weet ik van mijn vorige bevallingsplan dat ik alles zo mooi erin had omschreven maar dat alles toch anders was verlopen en dat uiteindelijk niemand erom had gevraagd in het ziekenhuis.

Ik gaf dus mijn verloskundige dus als antwoord “neeeeuh hoeft niet echt, zolang ik maar een ruggenprik krijg en mag bevallen in het ziekenhuis in Almere en dat Nabil ten allertijden erbij blijft en alle beslissingen door hem genomen zullen worden mocht ik dit zelf niet kunnen”.

Achteraf heb ik toch even mijn oude bevallingsplan erbij gepakt en de punten door genomen. Het is toch erg belangrijk dat er een aantal punten bekend zijn voor/na/ tijdens je bevalling.

Op internet vind je tal van vragen lijstjes die je kunt verwerken in je je geboorte plan. Toch zijn er een aantal punten die niet overal benoemd worden en die dus wel degelijk erg belangrijk zijn om bij stil te staan zoals;

  1. Zo is het erg belangrijk dat je kind na de geboorte direct op een blote buik/ borst gelegd wordt. Mocht je borstvoeding willen gaan geven, dan zul je zelf je kindje de weg zien zoeken naar je tepel. Dit moment van huid op huid contact is erg belangrijk voor de hechting tussen ouder en kind. Laat dit je niet ontnemen en geef je kind hier ook de mogelijkheid voor. Alle andere onderzoeken kunnen ook later plaats vinden, mits je kindje in gezonde toestand ter wereld komt. Mocht je kindje voor wat voor reden niet bij jou op de buik gelegd kunnen worden, kan dit ook bij je partner op ontbloot bovenlijf.
  2. Wist je dat een navelstreng nooit direct na de geboorte doorgeknipt mag worden. Hier had ik persoonlijk nog bevallingsplannooit over gehoord. Het is namelijk belangrijk dat de navelstreng pas doorgeknipt wordt als deze volledig uitgeklopt is. In je bevallingsplan kan je ook opnemen wie de navelstreng zal doorknippen.
  3. De witte laag die over op je baby zit ook wel bekend als huidsmeer, heeft ook een erg belangrijke factor. Zo reguleert deze de temperatuur, zo heeft de baby het niet direct koud na de geboorte. Het heeft ook een functie als glijmiddel zodat het soepeler door het geboorte kanaal naar buiten kan komen en het beschermd tegen infecties. Het liefst zie je meteen een roze, schone baby. Maar zoals je begrijpt is het dus erg belangrijk dat dit laagje nog even erop blijft zitten. Je kunt dus vragen om alleen de bloedspetters eraf te wassen voorzichtig. Maar wacht rustig de eerste kraamdagen af met het in bad doen van je baby.
  4. Waar ik ook van opkeek en tot de dag van vandaag niet wist is dat mocht je in een ziekenhuis bevallen dan wordt standaard na de bevalling Oxitocine toegediend om de nageboorte zo snel mogelijk geboren te laten worden. Maar dit is iets wat niet nodig is. Zo kun je de keuze maken om het natuurlijk te laten gebeuren. Natuurlijk zijn er situaties dat het wellicht wel nodig is omdat je teveel bloed verliest. Dan is het injecteren van Oxitocine wel noodzakelijk.
  5. Zo zal je kindje ook standaard na de geboort vitamine K toegediend krijgen. Het is een hoge dosis synthetische vitamine K. Maar eigenlijk is deze alleen nodig bij baby’s die worden geboren met een bloedstollingsziekte. Mogelijk brengt deze hoge dosis vitamine K schade toe aan gezonde kinderen. Dit is dus een goed punt om te onderzoeken of je dit wel of niet wilt laten toedienen.
  6. Iedereen gaat er vanuit dat zij op een natuurlijke manier zullen bevallen. Meestal maakt men alleen de keuze of zij dit thuis of in het ziekenhuis willen. Maar sta er ook bij stil dat het altijd mogelijk is dat je een spoed keizersnee kunt ondergaan. Wees hier ook op voorbereid. Geef daarom ook al je wensen rond om een keizernee aan in je geboorteplan. Wat je wilt dat de rol van je partner is tijdens deze ingreep. Dat je wilt dat je partner en baby het liefst in dezelfde ruimte waarin jij gaat ontwaken aanwezig zijn. Geef wederom aan dat je wilt dat je baby op je borst gelegd wordt of op die van je partner.

 

Door bij deze punten te hebben stil gestaan, zal ik bij mijn volgende verloskundige afspraak toch even aangeven dat ik een aantal belangrijke punten wil doornemen.

Hoe denken jullie over het opstellen van een bevallingsplan?

liefs

Misschien vind je dit artikel ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.