9 maanden later….. #ontzwangeren

ontzwangeren

Een dikke vette mijlpaal als je het mij vraagt, 9 maanden later! Je draagt je kindje 9 maanden in je buik en dat is ontzettend bijzonder. Nu zie je jouw kindje 9 maanden lang groeien, leren en ontdekken en hoe fascinerend is dat.

Wat mij echter is opgevallen is dat het onderwerp “ontzwangeren” een stuk is wat erg onderschat wordt. Ik kende het zinnetje “negen maanden op, negen maanden af” dan ook pas nadat ik te maken kreeg met al de verschillende kwaaltjes die daarbij horen. Ik wist dat de kraamperiode zwaar kon zijn en dat ik daarbij hulp nodig zou hebben maar ik rekende niet op mijn verwarde hormoonspiegel de maanden erna.

Je hebt een prachtig kind op de wereld gezet, de bevalling verliep voorspoedig en bovenal je baby is gezond! Dan ga jij als moeder die op haar roze wolk hoort te zitten toch niet zeuren en miepen dacht ik. Maar poeh wat voelde ik mij soms depressief, kwetsbaar en onzeker zeg. Emoties en gevoelens waar ik totaal géén rekening mee had gehouden. Ik bleef tegen mezelf zeggen het zijn de hormonen, het zijn de hormonen maar dit kon soms knap lastig zijn. Ondanks dat ik doodop was kon ik soms nachten lang wakker liggen, ik hadontzwangeren ontzettend veel last van nachtmerries. Maar volgens de huisarts die ik hiervoor bezocht had dit te maken met mijn nieuwe rol als moeder en de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken. Ja klonk wel logisch dacht ik. Ook als ik met andere over mijn gevoelens sprak w
erd dit onder het kopje Ontzwangeren / hormonen geparkeerd.

Gelukkig hielden de nachtmerries na een aantal maandjes op. Waardoor de hoofdpijn en duizeligheid ook minder werden. Het borstvoeding geven verliep als een tiet maar waarom vlogen die zwangerschapskilo’s nou niet mijn lijf af. Dan niet te spreken over de haar uitval, ik dacht na 4 maanden als dit zo doorgaat dan ben ik voor Lina haar eerste verjaardag kaal.

Het lijstje wat bij ontzwangeren hoort ziet er als volgt uit, mocht je er niet mee bekend zijn:

  • Rugpijn
  • Bekkenklachten
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Haaruitval
  • Schildklierproblemen
  • Moeilijke stoelgang
  • Overgewicht
  • Minder zin in seks
  • Slapeloosheid

 

Al met al het ontzwangeren overviel mij. Uiteindelijk zullen de meeste klachten vanzelf verdwijnen. Je kunt je herstel een handje helpen door veel water te drinken, fruit en vezels te eten. Verder heb ik Floradix genomen tegen de vermoeidheid en duizeligheid en vitamine B12 voor de haaruitval.

Maar wat ik voornamelijk wil mee geven is leg je lat niet te hoog voor jezelf, deze periode zijn de meeste moeders kwetsbaar en onzeker dat hoort erbij. Benoem wat je voelt en neem de tijd om aan je moederschap te wennen en luister vooral naar je eigen gevoel. Praat er met je partner en naasten over. Want blijkbaar hoort het er allemaal gewoon bij!

 

Had jij ook zo’n last van het ontzwangeren?

Misschien vind je dit artikel ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.